ROZA OKTOBER – SVETOVNI MESEC BOJA PROTI RAKU DOJK

roza oktober - ekološka kozmetika

Mesec oktober je namenjen ozaveščanju in boju proti raku dojk, najpogostejšem raku pri ženskah.

Rak dojke je pri ženskah v Sloveniji že mnogo let na prvem mestu. Leta 2008 je predstavljal 20% vseh rakov pri ženskah s tem, da se incidenca te bolezni še vedno povečuje. Zaradi te bolezni umre v Sloveniji okrog 400 žensk letno. V večji meri zbolevajo ženske v osrednjem in zahodnem delu države, manj v vzhodnem. V razvitem svetu se zadnja leta umrljivost zaradi te bolezni, kljub večjemu zbolevanju, zmanjšuje. Razloga za to sta organizirano iskanje raka pri najbolj ogroženih ženskah, t.i. presejanje in uvajanje novih učinkovitejših načinov zdravljenja. V večji meri zbolevajo ženske, ki so dobile prvo menstruacijo zelo mlade, tiste, ki so jo pozno izgubile, in tiste, ki niso nikoli rodile ali so bile ob prvem porodu stare več kot 35 let. Verjetnost zbolevanja po 50. letu starosti zmanjšujeta dojenje in število porodov, debelost pa jo povečuje. Pri pojavnosti raka dojk še vedno ni dovolj jasna vloga posameznih sestavin prehrane (maščob, beljakovin, alkohola) in prav tako ne vloga hormonskih tablet za preprečevanje zanositve. Najpomembnejši dejavniki tveganja so dedna obremenjenost in dejavniki povezani z reproduktivnostjo. Na dedne dejavnike in življenjski slog sodobne ženske je težko vplivati, zato je nujno razvijati možnosti za dolgoročne aktivnosti na sekundarni preventivi (zgodnje odkrivanje raka dojk). Lahko pričakujemo še nadaljnje večanje zbolevanja, zato je zelo pomembno, da raka odkrijemo zgodaj in s tem povečamo možnosti ozdravitve. Rak dojk je visoko ozdravljiv, če je odkrit dovolj zgodaj. Zato je za zmanjševanje umrljivosti pomembno predvsem zgodnje odkrivanje bolezni, takojšnje učinkovito in vsaki bolnici prilagojeno zdravljenje ter ustrezna rehabilitacija. Petletno relativno preživetje v Sloveniji v obdobju 2001-2005 je bilo 83% in se je v primerjavi s petletnim preživetjem bolnic, ki so zbolele v letih 1996-2000 pomembno povečalo (83% proti 77%). Še večje pa so razlike v primerjavi z obdobjem 1991-1995, ko je bilo petletno preživetje samo 69%.

Prve aktivnosti v boju proti raku dojk so se začele v letu 1985. Namen je bil vzpodbuditi pozornost za to bolezen. Ideja o Rožnatem oktobru se je rodila v Ameriki z namenom povečati osveščenost žensk o pomembnosti samopregledovanja dojk in rednega opravljanja mamografije. Pobuda je hitro zaživela tudi v drugih državah po svetu in v Evropi. Prizadevanja simbolizira rožnata pentlja – simbol solidarnosti, podpore in raziskav za zdravljenje te bolezni.

Več o raku dojk ter druge uporabne informacije dobite na naslednjih povezavah:

Parabeni so sintetične kemikalije, ki jih v proizvodnji različnih izdelkov, npr. vrste mil, zobnih past ipd., uporabljajo kot antimikrobne konzervanse. Znani so po tem, da naj bi bili motilci hormonov, našli pa so jih že tudi v tkivu tumorjev oz. raka na dojki. UPORABLJAJTE EKOLOŠKO CERTIFICIRANO KOZMETIKO, ki ne dovoljuje uporabo parabenov in ostalih škodljivih sestavin. Bodite pozorni na ustrezni ekološki (BIO) certifikat!  

Vir:

  • ZAVOD ZA ZDRAVSTVENO VARSTVO NOVA GORICA
  • http://www.roza-oktober.si

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja