Barvanje pirhov s čebulo

Barvanje pirhov s čebulnimi olupki

Barvanje pirhov s čebulo je res zabavno in popolnoma naravno! Moja babica (mama) me je naučila delati pirhe s čebulnimi olupki. Ta spomin je še vedno živ in na ta dan moje srce zaigra. Ko sem bila majhna, sva z mamo nabirali plevel skupaj in se nato lotili barvanja. Ta trenutek sedaj delim s svojim sinom in hkrati vsak trenutek mislim na svojo mamo (sinovo prababico), ki ni več med nami.

S količino jajc ne pretiravam. Naredim jih le toliko kolikor vem, da jih bomo pojedli oz. podarili.

Barvanje pirhov s čebulno barvo:

Za barvanje pirhov s čebulnimi olupki potrebuješ:

  • jajca (izberi ekološka lokalna jajca iz proste reje),
  • olupke čebule (rjave),
  • najlonske hlačne nogavice (rabljene),
  • sukanec,
  • škarje in
  • zelenje (plevel).

Jajca opereš v mlačni vodi ali v kisu, da odstraniš morebitne mastne madeže. Zunaj naberi čim bolj raznoliko in izrazito zelenje (plevel), da bodo nato sličice čim lepše. Najlonke razreži na pravokotnike nekje 15cm x 15 cm. Na mokra jajca nastavi zelenje tako, da ga boš lahko zajel v najlonko. Nato s sukancem večkrat obvij konec najlonk. Jajca nežno položi v hladno vodo, v katero si pred tem namočil olupke čebule. Postavi na plin in kuhaj do vretja ter nato še nekje 30 minut.

Odstavi s plina. Pusti, da se jajca nekoliko pohladijo. S škarjami odreži zavezani konec (repek) in jih z ostankom najlonke očisti zelenja.

Da se bodo jajca lepo svetila, jih premaži z oljem.
Zanimivost!

Zanimivost: S tem, ko jajca premažemo z maščobo, jih ne naredimo le svetleča, ampak jih tudi zaščitimo pred vdorom zraka in tako ostanejo dlje časa sveža oz. jim podaljšamo rok uporabe.

Tukaj si oglej še ostale ideje za barvanje na popolnoma naraven način!

Rožnati/lila/roza pirhi:

  • Iz vložene rdeče pese odlijemo tekočino, jo nekoliko razredčimo in v njej kuhamo ter ohladimo jajca. Lahko pa vzamemo pol kilogramski paket zamrznjenih malin, jih odmrznemo, prilijemo malo vode, zmiksamo, precedimo, dodamo malo kisa in v tej tekočini kuhamo jajca.
  • Trdo kuhano jajce namočimo v grozdni sok z dodatkom limoninega soka.
  • Jajce skuhamo v šipkovem čaju ali pa trdo kuhano jajce namočimo v sok vložene rdeče pese ali v borovničev, brusnični ali ribezov sok; jajce lahko skuhamo v zavrelici od kuhanja rdeče pese (500 g pese na liter vode) ali v zavrelici iz zamrznjenih malin (250 gramov na liter vode).

Rdeči pirhi:

  • Jajca kuhamo v teranu.
  • Jajca kuhamo v šipkovem soku ali v zavrelici iz suhih lupin rdeče čebule, vode in rdečega kisa.

Skoraj črni pirhi:

  • Jajca kuhamo v gostem ruskem čaju.
  • Jajca kuhamo v pravem čaju.

Oranžni/pomarančni pirhi:

  • V vroči vodi raztopimo nakaj žlic rdeče paprike in v tej tekočini kuhamo jajca.
  • Jajca kuhamo v zavrelici vode in nekaj žlic mlete rdeče paprike.

Rumeni pirhi:

  • V vodi najprej skuhamo skodelico ognjičevih cvetov z malo kisa in soli, nato precedimo in v zavretku skuhamo jajca.
  • Jajca kuhamo v žafraniki ali kurkumi.
  • V vodi skuhamo olupke 6 jabolk sorte zlati delišes, 3 žlice mlete kurkume, žličko žafrana v prahu, 2 žlici kamilic ali 4 pesti suhih bezgovih cvetov.

Zeleni pirhi:

  • V vodi pol ure kuhamo špinačo, zeleni čaj, koprive, reslico, kislico in regrat (na 2 litra vode naj bo kar pol kilograma zelišč, žlica zelenega čaja in deciliter kisa). Nato s paličnim mešalnikom vse skupaj zmiksamo, precedimo skozi gazo in v tej tekočini štirideset minut kuhamo jajca. Nato jih kar v tej vodi tudi ohladimo.
  • Jajca skuhamo v zavrelici iz špinače ali kislice, lahko pa tudi v zmiksani mešanici vode in mladih listov kopriv, praproti, bršljana, bezga ipd. (250 gramov listov na liter vode).
  • Nežne zelene odtenke dosežemo s kuhanjem jajc v zelenem čaju.

Rjavi pirhi:

  • Rjave pa že veste, da se kuhajo v vodi skupaj z olupki čebule.
  • Vroče trdo kuhano jajce namočimo v skodelici instant kave z dodatkom kisa ali limoninega soka (1 žlička na 2 dl kave).
  • Jajca kuhamo v precejeni instant kavi ali turški kavi; odtenke barve reguliramo s količino kave.

Vijolčni pirhi:

  • Za vijolična jajca je dobro rdeče zelje.
  • V vodi skuhamo suhe lupine rdeče oziroma vijoličaste čebule.
  • Jajca kuhamo v zavrelici iz enakega razmerja vode in soka iz črnega ribeza.

Sivi pirhi:

  • Jajca kuhamo v zavrelici iz 2 pesti zdrobljene hrastove skorje in litra vode.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja