Jabolčna pita (veganska različica) 🍎

Iz jabolk v Sloveniji večinoma pečemo jabolčni štrudelj, malo manj pa je na mizi jabolčna pita. Osebno jo imam zelo rada, saj je malo bolj “žuftne” narave. 🙂

Posebnost

Posebnost tega recepta je, da je iz lokalnih in ekoloških sestavin, pečen pa je po zerowaste načelih, kar pomeni, da je čim manj odpadka, tako v embalaži, kot tudi pri sestavinah.

Brez jajc in mlečnih izdelkov in brez odvečne embalaže

Sestavine smo nakupili v trgovini na rinfuzo Cekr. Olupke od eko jabolk Topaz smo shranili in pozneje skuhali jabolčni kompot, brez sladkorja.

🍎 Jabolčna pita 🍎

Za pekač premera 24 cm.

Sestavine

Krhko testo:

  • 400 g polnozrnate pirine moke,
  • žlička soli,
  • žlica rjavega sladkorja (po želji, jaz sem izpustila),
  • 200 g kokosovega masla,
  • 120 ml mlačne vode.

🍎Nadev iz jabolk🍎:

  • 2 žlici kokosovega masla,
  • 1,5 kg jabolk (eko topaz), olupljenih in narezanih na krhlje,
  • 2 žlici rjavega sladkorja,
  • žlica škrobne moke – gustina (zmešana z žlico vode),
  • žlička cimeta, po okusu kardamom in muškatni orešček,
  • žlička tekoče vanilje,
  • sok 1 limone (če uporabiš topaz, ne potrebuješ limone 🍋),
    ščepec soli.

🥥 Prednost kokosovega masla je tudi v tem, da ne potrebuješ dajati hladit testa v hladilnik, ker se kokosovo maslo tali pri 27°C. Torej, dokler ga gnetemo z rokami se lepo prepoji s pirino moko. Ko pa ga izpustimo iz rok, pa se avtomatsko strdi. Meni je to zelo olajšalo in pohitrilo postopek 💪.

Postopek

Nadev: Olupiš jabolka in olupke shraniš za kompot. Jabolka narežeš na krhlje in vse skupaj vržeš v posodo z dvema žlicama kokosovega masla in dvema žlicama rjavega sladkorja, malo gustina z vodo (cca. 2dcl), žlička cimeta, ščep soli in malo vanilije. Vse skupaj pokuhaš nekje 20 min in ugasneš, da se ohladi.

Krhko testo (ali “luštno packanje” 😀): Z rokami vmešaj ščepec soli, pirino moko in kokosovo maslo ter nato po malo dodajaj mlačno vodo. Zaradi polnozrnate moke, je možno, da jo bo treba dodati kaj več. Samo glej, da bo nastala kepa, ne sme pa se pacati ali ostajati na posodi. Dobro pregneti, da se vse sestavine lepo povežejo.
Nato razdeliš testo na dva dela. Razvlajaj v krog kolikor se da, ostalo lahko “poštukaš” v sami posodi. Posodo namaži s čebeljim voskom oz. z maslom. Testo naj malo gleda čez rob. Odreži ostanek in poravnaj z rokami. Nato ga daj v vročo (180°C) pečico za nekje 20 min. Po 20ih minutah vzemi ven in napolni spodnji del z ohlajenim nadevom. Sedaj položi na vrh še drugi del razvaljanega testa. Iz ostankov lahko oblikuješ različne okraske (recimo z modelčki za piškote) ali pa pač razdrobiš po vrhu pite. Naredi par luknjic in postavi v pečico. Pečeš nekje 1 uro.

Mi smo za polivko naredili še vanilijev puding, ki naredi pito še boljšo! 🤤 Če ti ostane nadeva, ga dodaj na mizo.
Puding naredi z ovsenim mlekom, če želiš vse obdržati na rastlinski osnovi. 💚

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja